„Inima curată a poveștilor. Poveștile clasice și imaginația morală a copiilor” de Vigen Guroian

Inima curată a poveștilor este locul adânc de unde pornesc toate învățăturile bune și clăditoare de caractere. Avem nevoie de aceste învățături ca să înțelegem mai bine lumea și ce putem face noi în mijlocul ei.

Cunoaștem cu toții poveștile clasice ale copilăriei. Unele vin dintr-o tradiție orală de sute de ani, altele sunt povești culte, cu autori bine cunoscuți: Crăiasa zăpezii, Mica sirenăBambiPinocchio, Vântul prin sălcii sau Cronicile din Narnia. Ele au influențat generații întregi de copii. Familiile care practică „homeschooling”, precum și școlile de tradiție clasică pun aceste capodopere literare în centrul programei lor.

Ce unește toate aceste povești? Care este inima lor comună?

Răspunsul profesorului universitar Vigen Guroian, specialist în textele clasice, ne îndreaptă atenția spre felul în care poveștile trezesc imaginația morală a copiilor. Lupta dintre bine și rău se află în miezul tuturor poveștilor clasice. Cartea „Inima curată a poveștilor” analizează această confruntare, felul în care binele se arată superior, precum și delicatețea cu care poveștile cultivă dorul pentru virtuți în inima copiilor.

Părinții și educatorii vor găsi în această carte un sprijin excelent pentru prezentarea poveștilor clasice la clasă sau acasă. Cartea îi învață cum să citească și să înțeleagă personajele din povești, precum și situațiile dramatice prin care acestea trec. De asemenea, cartea oferă un model de lectură morală. Aflăm care sunt virtuțile întruchipate în povești, ce înseamnă drumul inițiatic și care sunt valorile spirituale cu care se asociază.

Inima curată a poveștilor. Poveștile clasice și imaginația morală a copiilor, Vigen Guroian, Frontiera, 2023, 176 p.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *